Wat nou als ik helemaal niet beter word

Lyme

Hoewel ik altijd roep dat ik zal genezen van de ziekte van lyme, is dat niet helemaal een reëel beeld van de situatie. In deze blog leg ik uit waarom.

Wat nou als ik helemaal niet beter word? Die vraag spookte laatst door mijn hoofd, want hoewel wij telkens roepen dat deze zware behandelingen helemaal niks uitmaken omdat ik dadelijk weer beter word, hebben wij die garantie niet. Er is ons niet beloofd dat ik beter word. Het is niet bewezen dat 100% van alle Lyme gevallen beter wordt, in tegendeel. Een groot percentage blijft restklachten houden en een deel wordt zelfs helemaal niet beter. Dat laatste geeft mij zorgen. Met restklachten kan ik leven, ik doe het al vijf jaar en wanneer het alleen restklachten zijn, kan ik dus gewoon werken en meedraaien in de maatschappij. Als ik niet beter word, is het verhaal totaal anders. Hoe ziet mijn leven er dan uit? Zijn al die jaren van zwaar behandelen en die bakken vol geld dan voor niks geweest? Niet behandelen is sowieso geen optie, dan kom je te overlijden, maar heeft het wel nut? Natuurlijk moet je altijd uitgaan van het positieve, erop rekenen dat je beter wordt en daar kracht uit putten, maar voor het eerst sinds ik de diagnose Lyme kreeg, schoot de reële gedachten dat ik misschien helemaal nooit beter word door mijn hoofd. Een angstaanjagende, vervelende en hoe jammer dan ook, mogelijke gedachte.
Toch acht ik (tegen beter weten in) de kans klein dat ik ziek blijf. Ik zoek al naar sporten die ik strakjes wil doen, zit stiekem naar HBO opleidingen te kijken en grap over wat voor een watje Ilse is wanneer ik haar train en dat ik haar er over een paar jaar helemaal uit train. We hopen het, we gaan ervoor! Falen is geen optie en ik word beter, punt! Zoals Frits, de stiefvader van Pim zegt “Mijn onderbuik gevoel zegt dat je ooit weer zal sporten en dat kan niet wanneer je ziek bent, dus de conclusie is dat je weer beter wordt en mijn onderbuik gevoel heeft het nooit mis!”. Op het onderbuik gevoel van Frits dan maar!

9 reacties op “Wat nou als ik helemaal niet beter word

 1. Zo is het! We gaan er samen met een positieve instelling tegenaan. En we gaan samen met Dr Meirleir die rot beestjes in je lichaam verslaan!
  En ik snap goed dat die gedachte door je hoofd gaat, dat doet het bij mij ook………. Je gaat weer sporten, naar de HBO en werken, dat weet ik zeker met jouw doorzettingsvermogen. Xxx

 2. Tuurlijk schieten zulke gedachten door je hoofd maar iemand die zo positief is als jij gaat beter worden, zeker weten.
  Einde zomer 2016 gaan we weer midgetgolfen!;)
  Xxxjes

 3. Heel erg herkenbaar helaas! Ik zit net als jij al plannen te maken over opleidingen/banen etc. Voor als ik weer beter ben. Maar inderdaad, hoe reëel is die kans? Sinds de diagnose heb ik weer hoop dat ik beter kan worden, maar ik durf te niet hard te hopen voor het geval dat.. In ieder geval is positief blijven heel belangrijk, ook al is dat soms heel moeilijk..

  1. Ja klopt, soms is positief blijven enorm moeilijk. Ik heb ondervonden dat wanneer je eenmaal toe geeft aan negatief denken, dat je dan weer moeilijk in die positieve stroom komt. Niet te veel bij de negatieve dingen stilstaan dus 😉

 4. Wat een mooie blog, je hebt echt een schrijftalent.

  Ik kreeg 5.5 jaar geleden een diagnose van neuro lyme. Ik was toen erg ziek en was bang dat ik altijd ziek zal bliven. Ik had een aantal zware jaren maar nu ben ik helemaal hersteld.

  Ik wens je veel sterkte en succes in je strijd tegen lyme.

  “Hope. It is the only thing stronger than fear. A little hope is effective. A lot of hope is dangerous.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *