How to write a diary

Al vanaf dat ik kan schrijven, heb ik een dagboek. Trouw schrijf ik er al jaren lang in. Hoe hou je dat nu vol? Ik geef tips!

  • Om te beginnen start mijn schrijf verhaal bij het zoeken van het perfecte dagboek. Toen mijn vorige dagboek vol was, heb ik twee maanden lang gezocht naar een nieuwe. Hij moest perfect zijn. Ik weet van mezelf dat ik veel beter in een super mooi dagboek schrijf, dan in een schrift van de Action.
  • Ook koop ik vaak een hele zooi van dezelfde pennen zodat het hele dagboek met dezelfde pen geschreven is, dat vind ik er mooi uitzien. Anders wordt het zo’n rommeltje!
  • Het beste is het om elke dag in je dagboek te schrijven. Het is net zoals met vriendinnen. Een vriendin die je elke dag ziet, heb je uiteindelijk veel meer te vertellen dan een vriendin die je één keer in de maand spreekt. Je mist de kleine leuke details. Ik schrijf soms ook maanden niet, maar ik ben wel van mening dat je het meest aan je dagboek kwijt kan wanneer je elke dag of om de dag schrijft.

dagboeka

  • Wat ook leuk is om te doen in je dagboek, zijn aandenkens opplakken. Ik droog vaak bloemetjes en die plak ik in mijn dagboek. Of ik plak er een foto in van een speciale dag. Bioscoopkaartjes zijn ook leuk om erin te plakken. Hierdoor geef je wat afwisseling aan je dagboek en hoe leuk is het nou om over 10 jaar terug te zien naar welke film je bent geweest en dat je het kaartje daarvan ook nog hebt! Je kan dus een soort van scrapbook/dagboek maken.
  • Ik schrijf meestal per bladzijde. Ik begin te schrijven en moet doorgaan totdat de bladzijde vol is. Ben ik op een nieuw onderwerp gekomen en past dat niet niet op die bladzijde, dan moet ik nog een bladzijde vol proberen te krijgen. Hierdoor dwing je jezelf om beter na te denken over wat je wilt schrijven wanneer je eigenlijk niks meer weet te schrijven en komen er bij mij vaak dingen naar boven waarvan ik niet eens weet dat ze me dwars zitten. En nog een mooi voordeel; je krijgt een mooi vol dagboek en niet zo’n gatenkaas!
  • Ik gebruik persoonlijk geen “lief dagboek” of zoals Anne Frank deed “lieve kitty”, maar je kan dit natuurlijk wel doen op het persoonlijker te maken. Ik zie mijn dagboek als een stukje ik, dat niemand mag lezen en waar al mijn gedachtes in staan die ik eigenlijk aan niemand durf te vertellen. Persoonlijk voelde het dan niet goed om te doen alsof ik een brief aan iemand schrijf, omdat ik dan mijn geheim ‘verklap’. Ik zet dus alleen de datum bovenaan de pagina.

20150919_122848

  • Je hoeft niet altijd over ‘iets’ te schrijven. Wanneer je geen inspiratie hebt kan je ook gewoon schrijven wat je ziet en dan kom je langzaam op dingen die er wél toe doen, zoals ik hierboven heb gedaan in dit stukje van mijn dagboek.
  • En verder moet je je gewoon niet verplicht voelen om te schrijven. Zie het als een hulpmiddel, niet als een plicht. Door mijn dagboek ben ik een heel stuk rustiger geworden en pieker ik minder, want het is moeilijker om in een cirkeltje te schrijven dan te denken. Het verbreekt denkpatronen en vaak kom ik tot nieuwe inzichten of conclusies. Gewoon genieten van het feit dat je een dagboek hebt en schrijven wanneer je zin heb, als je dat volhoudt, komt dat boekje vanzelf vol 😉

Ps. ik liet jullie ooit eerder stukjes van mijn dagboek lezen. Die kan je hier lezen.

Hou jij een dagboek bij of heb je dat ooit gedaan?

1 reactie op “How to write a diary

  1. Ik vind dagboeken altijd super leuk! Ik zit er al een tijdje over na te denken om ook een dagboek bij te gaan houden. Maar ik ben nooit tevreden over hoe het er uiteindelijk uitziet.. en dan stop ik er altijd weer mee! 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *