Een goede huisarts zoeken als Lyme patiënt

Lyme is helaas nog steeds een ziekte die niet door alle artsen goed begrepen en behandeld wordt. Het zoeken van de juiste huisarts die samen wil werken met je behandelend arts en die jou als Lyme patiënt serieus neemt, is soms een lange zoektocht. In deze blog vertel ik je hoe ik mijn nieuwe huisarts uitzocht toen ik ging verhuizen en geef ik je wat tips voor jouw eigen zoektocht. 

Lotgenoten contact en Lyme Facebook groepen

Lotgenoten contact is niet alleen fijn omdat het je veel steun kan geven, maar het is ook handig om vragen te kunnen stellen aan mensen die het zelfde meegemaakt hebben als jij. Mijn eerste stap naar het zoeken van een goede huisarts, was om in de Lyme facebookgroepen en Lyme whatsapp groepen waar ik in zit te vragen of mensen een goede huisarts kennen in omgeving Utrecht (en of er artsen zijn waar ik beter geen kennismakingsgesprek kan plannen). Vaak heb je hiermee een handig eerste aanknopingspunt voor een lijstje artsen die mogelijk jouw nieuwe huisarts kunnen worden. Een paar van deze facebook groepen zijn: Lyme – teek care, Young Lyme Warriors, Lyme life, LyME & Co, Lymies be like lotgenoten groep.

Houdt eerst een kennismakingsgesprek

Wat veel mensen niet weten, is dat je eerst een kennismakingsgesprek kan doen met verschillende huisartsen voor je een definitieve keuze maakt. Hierdoor kan je meerdere artsen spreken en  beslissen welke arts het beste bij jou past. Vraag gewoon aan de assistente of je een kennismakingsgesprek in kan plannen bij de huisarts(en) die jij op het oog hebt.

Stel vragen aan de huisarts

Ben niet bang om vragen te stellen aan de huisarts waar je een kennismakingsgesprek mee hebt. Dit is namelijk dé tijd om veel te vragen. Je huisarts is je eerste aanspreekpunt wanneer er iets met je lijf aan de hand is en je gaat hem/haar regelmatig nodig hebben, dus je moet wel zeker weten dat deze huisarts goed bij je past. Hieronder deel ik een aantal vragen die je zou kunnen stellen:

 • Ik ben chronisch patiënt met meerdere infecties. Ik heb hiervoor een gespecialiseerd arts. Van u zou ik soms … nodig hebben. Hoe zou dat voor u zijn? Staat u hiervoor open?
 • Heeft u meer patiënten in uw praktijk met de ziekte van Lyme (stadium 3)?
 • Staat u open voor een samenwerking met mijn (buitenlandse) behandelend arts?
 • Wat is uw visie op de ziekte van Lyme (stadium 3)?
 • Heeft u ervaring met de ziekte van Lyme (stadium 3)?
 • Vindt u het okay om een handtekening te zetten onder de recepten van mijn (buitenlandse) behandelend arts zodat de medicatie vergoed kan worden door de zorgverzekering?
 • Vindt u het okay om aanspreekpunt voor de thuiszorg te zijn wanneer ik thuis infuusbehandeling krijg?
 • Zou u mij willen helpen bij het aanvragen van een rolstoel, pgb zorg, uitkering, etc.
 • Zou u op aanraden van mijn arts af en toe een verwijzing willen schrijven voor bloedprikken op bepaalde waardes?
 • Staat u open voor natuurgeneeskunde?
 • Wat weet u over de behandelmogelijkheden voor Lyme (stadium 3)?

Je hoeft natuurlijk niet dit hele lijstje af te werken. Vraag de dingen die belangrijk zijn voor jouw situatie. Vaak kan je bij het antwoord van een paar van deze vragen al een goede inschatting maken of deze huisarts een goede match voor je gaat zijn.  Ook ze het gesprek over jouw ziekte zodat je arts een goed beeld krijgt bij jouw symptomen en behandelprotocollen.

Be your own advocate

Hoe beter jij je ziekte, protocollen en medicatie kent, hoe eerder je nieuwe huisarts dingen van je aanneemt. Het is dus handig om goed voorbereid over te komen zodat de huisarts ziet dat je iemand bent die zijn/haar gezondheid serieus neemt en er veel over weet. Het is bijvoorbeeld handig om een lijstje mee te nemen met alle medicatie die je slikt (naam, de milligrammen en de aantal dosis per dag) en een lijstje met artsen en therapeuten waar je onder behandeling bent en hun contactgegevens kan ook handig zijn. Ook zou je wat literatuur over je ziekte mee kunnen nemen zodat de arts zich in kan lezen, mocht hij/zij er nog niet veel ervaring mee gehad hebben. De Lyme vereniging kan je helpen bij het verkrijgen van goede uitleg over Lyme. Zoek ook nog een keertje alle jaartallen die van toepassing zijn op. Wanneer kreeg je je eerste klachten? Wanneer kreeg je je diagnose? Sinds wanneer loop je bij je huidige behandelend arts. Wanneer begon je met het behandelen van Lyme? Schrijf dit allemaal alvast op een briefje. Brainfog en zenuwen zorgen ervoor dat je dingen vergeet en het is dus handig om al deze informatie op een blaadje bij te hebben.

Don’t say what you don’t want

Ik hoor veel Lyme patiënten die dingen zeggen bij een eerste gesprek met hun arts zoals “Gelooft u in Lyme?” of “Het zit niet tussen mijn oren.” Hiermee plant je een gedachte in het hoofd van de ander, die er misschien helemaal nog niet zat. Misschien heeft deze arts helemaal geen twijfels over het bestaan van Lyme, maar na het opgooien van het debat of Lyme nou wel of niet bestaat, kan iemand hier razendsnel een oordeel over maken. En hoe harder jij roept dat iets niet tussen je oren zit, hoe meer een arts gaat overwegen dat er een psychische oorzaak kan zijn. Want waar je op focust, groeit. Let erop dat de dingen die je zegt in lijn staan met wat je probeert te bereiken. Wat je bijvoorbeeld wel kan zeggen is “Wat is uw visie op Lyme?” Hiermee laat je indirect al weten dat er geen discussie mogelijk is over het bestaan van Lyme, je wilt alleen weten hoe de arts er tegenaan kijkt. En het statement “Mijn klachten zijn lichamelijk” komt al heel anders over dan “Dit zit niet tussen mijn oren”. Sta stil bij de dingen die je zegt en besef je dat je misschien soms balletjes opgooit voor twijfel aan de kant van de arts, die vermeden kunnen worden.

Jullie zijn een team

Voor veel Lyme patiënten voelt het alsof ze altijd in strijdt zijn met de medische wereld. Artsen die je niet geloven en veel moeten vechten voor een goede behandeling, hulpmiddelen en vergoeding zijn regelmatig aan de orde. Toch is het beter om het eerste gesprek met een open blik te benaderen. Wanneer de huisarts waarmee je op kennismakingsgesprek bent gelijk al vijandigheid van je voelt, is er minder kans dat jullie een goede samenwerking aan kunnen gaan. Zorg ervoor dat de kans van slagen zo groot mogelijk is. Onthoudt dat het doel van het zoeken naar een goede huisarts is dat jullie straks een team vormen die allebei jouw gezondheid zo goed mogelijk proberen te maken. En mocht je erachter komen dat jullie toch niet zo’n goed team zijn, dan kan je dit altijd bespreken of een andere huisarts zoeken.

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje heb kunnen helpen met je zoektocht naar een nieuwe huisarts. Heb jij nog tips? Laat ze achter in de reacties!

1 reactie op “Een goede huisarts zoeken als Lyme patiënt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *