DIY leren notitieboekje

Leren notitieboekjes zien er heel gaaf uit, maar ze zijn meestal wel erg duur om te kopen. Met deze DIY kan je zelf je favoriete notitieboekje omtoveren tot een chique boek. 

 

Wat heb je nodig?

Voor deze DIY heb je eigenlijk maar heel weinig nodig en je kan gemakkelijk iets upcyclen!

  • Een notebook
  • Lijm (ik gebruik een lijmpistool)
  • Iets van (nep)leer. Je hoeft niet perse een stuk nep-leer te kopen bij de stoffenhal. Misschien heb je nog een tas liggen die je weg wil doen, of net zoals ik een nep-leren rok die niet meer past. Of je gaat naar de kringloopwinkel en zoekt daar een kledingstuk van nep-leer uit! Dat is veel goedkoper en natuurlijk veel beter voor het milieu!
  • Papier met een leuk printje. Deze stap is een bonus stap, maar ik vond het leuk om de binnenkant van de kaft met een leuk printje te beplakken. Je ziet verderop in de blog wel wat ik bedoel 😉

 

Stap 1, Op maat knippen

Wanneer je een stuk nep-leer koopt is deze stap helemaal niet zo moeilijk. Leg je notebook neer op je stuk nep-leer en knip overal ongeveer vijf centimeter om de rand van het notebook heen. Tadaaaaa klaar.

Als je een gebruiksvoorwerp nieuw leven in wil blazen (net zoals ik heb gedaan hier met mijn oude rok) is het eventjes puzzelen hoe het boekje het beste past. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de naad van mijn rok over het boekblok te laten gaan zodat de kaft helemaal zonder naden is. Maar het kan ook heel leuk zijn om juist wel zo’n naad over je kaft heen te laten gaan! Knip dan het nep-leer uit met ongeveer vijf centimeter extra langs alle randen.

 

Stap 2, Lijmen

Leg het notitieboekje in het midden van je stuk stof en ga met je lijmpistool langs de linker en rechter kant van de stof. Vouw daarna de randen naar binnen en druk goed aan.

Toen ik de randen vastgeplakt had, kwam ik erachter dat ik eigenlijk eerst het midden vast moest plakken haha. Dus het is handiger als jij deze stap even eerst doet, maar ik heb dus toen de randen vast zaten, ook het midden even met een streep lijm vastgeplakt.

 

Stap 3, afwerking

Knip een driehoekje aan de korte kant van de kaft, doe hier een druppel lijm op en vouw hem naar binnen. Probeer hem over de kaft heen te vouwen. Dus niet tegen het nep-leer aan, maar tussen de bladzijdes en de originele kaft van het boek in, dat ziet er netter uit.

 

Stap 4, Hoeken

Knip een grote driehoek uit alle hoeken, hou een klein stukje over op het puntje van de hoek, doe wat lijm op dat kleine stukje en vouw deze naar binnen. Plak dan de randen die nog niet vastgeplakt zitten vast en vouw deze ook om. In principe is je notebook nu klaar, maar als jij net als ik van vrolijke printjes houdt of erg perfectionistisch bent, zou ik de volgende stap ook nog doen hihi.

 

Bonus stap

De buitenkant van je notitieboekje ziet er nu super mooi uit, maar de binnenkant is een beetje rommelig. Om dit op te lossen kan je een blaadje met een leuk printje, je favoriete quote of een mooie tekening aan de binnenkant plakken. Knip het blaadje net iets kleiner uit dan het originele formaat van de kaft. Knip de hoeken aan de buitenkant rond en plak het blaadje vast. Ziet er gaaf uit toch? Net een echt notitieboekje uit de winkel!

 

Klaar!

En tadaaaaa je eigen, goedkope, van tweedehands leer gemaakte notitieboekje is klaar! Ik vind hem heel gaaf geworden. Als je zou willen, zou je nog allerlei versieringen op de kaft kunnen maken, maar ik hou van simpele en minimalistische boekjes, dus ik hou hem gewoon lekker rustig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *