Column van een Lyme patiënt: Lekker nu

Ik vond deze blog nog tussen mijn oude blogs en kwam erachter dat ik hem nooit gepubliceerd had. Dus bij deze! Een kleine gedachtekronkel van mij hihi. 

 

De meeste mensen kijken naar iets uit. Dat leuke avondje stappen met vrienden, je verjaardag, weekend… Dat werkt voor mij niet. Er is een grote kans dat ik last minute moet afzeggen en dan is er een grote teleurstelling. Niet dat ik daardoor dat soort dingen niet plan, dat doe ik natuurlijk wel, maar ik laat mijn geluk niet afhangen van dingen die nog moeten komen. Want zeg nou zelf, het klinkt toch een beetje gek dat mensen genieten van de dingen die gaan komen “Nu is het saai, maar dit weekend wordt leuk!” en niet zien dat je het nu ook mooi kan maken.

Als er iets is wat ik van ziek zijn heb geleerd, is het dat je je geluk niet moet af laten hangen van gebeurtenissen. Niet de dingen die je meemaakt maken jou gelukkig of ongelukkig. Hoe jij in het leven staat, bepaalt jouw geluk. Een vriend zei laatst tegen mij “Gezellig hè, dat we gaan afspreken, heb je gelijk weer een lichtpuntje om naar uit te kijken.” Hij bedoelde dat heel lief, maar dat is in mijn ogen juist niet wat een lichtpuntje is. Een lichtpuntje is iets wat in het nu gebeurd en door uit te kijken naar iets wat nog moet gebeuren en te wachten totdat dat leuke begint, leef je in de toekomst en niet in het nu. Stel nou dat ik die dag dat we af gaan spreken te ziek ben om af te spreken, dan zou ik telkens afhankelijk zijn geweest van een lichtpuntje wat niet gaat komen. Door te focussen op de toekomst zie je niet wat er nu al mogelijk is. Je bent zo bezig met die leuke gebeurtenis van over een paar dagen, dat je niet doorhebt dat er voor je neus bijvoorbeeld een hele mooie bloem staat. Of je hebt hem wel gezien, maar ziet hem niet als speciaal om dat er binnenkort iets nog mooiers gaat gebeuren.

“Oké Lauri, waar wil je nou precies naartoe, want je bent een beetje vaag…” Wat ik bedoel is dat je niet moet wachten tot er iets leuks gaat gebeuren. Als je het op het moment niet leuk hebt, kan je dat zelf veranderen. Nu.  Geniet van het leven en zoek geen excuses om er alles uit te halen.

4 reacties op “Column van een Lyme patiënt: Lekker nu

  1. En zo is het, dat merk ik zelf ook. Toch jammer dat veel mensen het niet begrijpen, wanneer ik op het laatste moment af moet zeggen… helaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *