Je weet dat je een Lymie bent wanneer…

Goed bedoelde opmerkingen die in het verkeerde keelgat schieten, een spiegelreflectie waarvan je schrikt of die zoveelste domme actie. Wanneer je een Lymie bent, zul je de volgende grappige, frustrerende of irritante situaties zeker herkennen!

 

Je weet dat je een Lymie bent wanneer je…

 

Al je acties hardop noemt

Doordat je vaak alleen bent of dingen vergeet, heb je jezelf aangewend om dingen hardop te benoemen. “Even een boterham smeren.” “Oh het is al laat, ik moet naar bed.” “Haha, ik had mijn haren al gewassen, dat hoeft niet nog een keer.” Helemaal niks mis mee wanneer je in je eentje bent, maar wanneer er een keertje een vriendin op bezoek komt, kijkt die je al snel met een vreemde blik aan. “Tegen wie heb je het in godsnaam?!” Uhhmmm tja tegen jezelf haha.

 

“Wat zie je er goed uit” niet als een compliment ziet

Mensen bedoelen het vaak heel goed, maar “Wat zie je er goed uit!” is meestal echt géén compliment als je chronisch ziek bent. Want je voelt je namelijk helemaal niet goed. En vaak zien mensen niet aan de buitenkant dat het zo slecht met je gaat. Wat zou het handig zijn als mensen gewoon zagen dat je een slechte dag hebt, dan hoef je niet alles uit te leggen. En sommige mensen geloven ook niet dat je ziek bent want “Je ziet er toch gewoon goed uit?” Meestal is het dus frustrerend wanneer je er gewoon ‘gezond’ uitziet.

Aan de andere kant zijn wij chronisch zieke dames wel uren bezig met onszelf opmaken om de wallen weg te werken, maar alsnog zijn we op onze teentjes getrapt wanneer we er ‘goed uitzien’ haha. Dit heb ik trouwens niet bij iedereen, maar van sommige mensen kan ik deze opmerking niet zo goed hebben, zeker wanneer ik echt een hele slechte dag heb en ik weet dat er meer chronische patiënten zijn die dit vinden.

 

Je een strategisch plan hebt voor een doktersafspraak

Veel artsen geloven niet in chronische Lyme en daardoor krijg je vaak niet de zorg die je nodig hebt. Om toch iets voor elkaar te krijgen, moet je zorgen dat je alles precies goed zegt. Wat moet je wel vertellen, wat moet je niet vertellen, hoe moet je dingen benoemen. Zeg je chronische Lyme of noem je het gewoon hoofdpijn zodat je voor je hoofdpijn geholpen wordt? Vraag je je pijnstillers omdat je Lyme arts ze aangeraden heeft of is het slimmer om die lieve man niet te noemen in je gesprek? Gelukkig heb ik een fijne huisarts waarbij dit niet hoeft, maar bij veel andere artsen in ziekenhuizen moet je toch opletten hoe je dingen vertelt. Je liegt niet en houdt geen dingen achter, maar de woordkeuze is erg belangrijk en je moet je zorgvraag goed kunnen onderbouwen. Er gaat dus aardig wat onderzoek en gepieker aan vooraf voordat je naar een arts gaat.

 

Q: Wat vind jij typische Lymie situaties? En herken je een van de bovenstaande? Vind je het leuk als ik vaker dit soort blogs ga schrijven (want er zijn namelijk nog 100 andere herkenbare dingen hihi). Laat het weten in de reacties!

 

Je kan mij ook volgen op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat [LauriGiepmans]

7 reacties op “Je weet dat je een Lymie bent wanneer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *