Nieuwe mensen leren kennen? Ga naar buiten!

Nieuwe mensen leren kennen kan soms best moeilijk zijn. Zeker wanneer je, net als ik, beperkt bent en veel hulp van anderen nodig hebt. Hoe leer je dan toch nieuwe mensen kennen? 

Ga naar buiten
Als je nieuwe mensen wil leren kennen, moet je eerst op plekken komen waar mensen zijn: buiten jouw vertrouwde huisje. Soms kan dat best wel eng zijn, zeker wanneer je wat onzeker bent, maar het is het zeker waard! Ga lekker naar buiten en laat die telefoon in je zak. Jij zou ook niet gaan praten met iemand die de hele tijd op zijn telefoon zit.

Zeg “ja” tegen verjaardagen en feestjes
Veel mensen zeggen vaak “nee” tegen de verjaardag van die ene vriendin waarvan ze niemand kent, omdat ze bang zijn dat het ongemakkelijk wordt. Heb je er wel eens aan gedacht hoeveel nieuwe vrienden daar rond kunnen lopen? De volgende keer wanneer je vriendin vraagt of je mee gaat naar een verjaardag is jouw antwoord “ja” en wanneer ze verteld dat ze zo gezellig uit is geweest, ben dan niet bang om te vragen of je misschien de volgende keer mee mag. Meestal vinden ze het alleen maar leuk! Mocht ze toch “nee” zeggen, vat dit dan niet persoonlijk op. Waarschijnlijk is het gewoon een heel hecht groepje.

Schrijf je in
Mocht je de vrienden van je vriendin niet zo leuk vinden, dan kan je ook op andere manieren nieuwe mensen leren kennen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een cursus waar jij geïnteresseerd in bent. Je leert iets nieuws en ontmoet mensen die dezelfde interesse hebben. Twee vliegen in één klap, plus: je hebt gelijk een leuk gespreksonderwerp. Ook bij een sportclub gaan of vrijwilligerswerk doen zijn goede manieren om mensen te ontmoeten en je tegelijkertijd nuttig te maken.

Kletsen in de trein 
Toch hoef je niet zo veel te doen om nieuwe mensen te ontmoeten. Je kan bijvoorbeeld ook een gesprek beginnen met die vrouw langs je in de trein. Door bijvoorbeeld te zeggen dat haar trui leuk is (als je het echt meent!), komt al vaak een gesprek op gang. Je kan vragen waar ze heen gaat, wat ze daar gaat doen, ga zo maar door. Let wel op voor koptelefoons. Ik heb ooit proberen een gesprek te beginnen met iemand die oortjes in had. Ik had dat niet door en dat was best wel awkward hahaha. Ook kan je in plaats van je koffie in de hand mee te nemen, deze in het cafeetje opdrinken. Zeker wanneer je dit vaker doet, gaan mensen je herkennen en praten ze sneller met je. Waag je dus gewoon wat vaker buiten huis en durf mensen aan te spreken.

Lichaamshouding 
Lichaamshouding doet ook veel. Zoals ik al zei, kan je beter niet op je telefoon gaan om je een houding te geven, want dit is niet erg uitnodigend. Veel mensen houden ervan als iemand er zelfverzekerd en open uit ziet, want daardoor zullen ze sneller een gesprek beginnen. Dus lach en gooi je schouders naar achter!

Na de “hoi”
Okee, je bent niet meer in je huis en je hebt zojuist “hoi” gezegd tegen een wildvreemde. En dan… Begin met een onderwerp wat van toepassing is. Ben je in de trein, vraag dan waar diegene heen gaat en wat diegene daar gaat doen. Ben je bij een cursus, vraag dan wat diegene zo interessant vindt aan het onderwerp. Doe je vrijwilligerswerk, vraag dan wat diegene motiveerde om dit te doen. Valt je al iets op? Stel een hoop vragen! Om ervoor te zorgen dat je niet gaan interviewen, moet je open vragen stellen.  Dus niet “welke auto heb je?”, maar “waarom heb je deze auto gekozen?”. Hierdoor geef je jouw gesprekspartner de mogelijkheid om veel te vertellen. Wil niet altijd iets te zeggen hebben en luister naar de antwoorden. Natuurlijk kan je wel inhaken op antwoorden, maar zit er niet de hele tijd met je snebbel tussendoor. Mensen praten nou eenmaal graag over zichzelf, hahaha.

Matchende interesses
Je hebt nu eventjes gepraat met iemand en komt erachter dat jullie allebei van katten houden. Ga daar dan op in. Let wel op dat je niet als een kattenfreak over komt natuurlijk, maar het is gemakkelijker om te praten over iets waar jullie allebei geïnteresseerd in zijn.

Ongemakkelijke stiltes
Oei, net ging het nog zo goed en nu zijn jullie door al je gesprekstof heen. Er ontstaat een ongemakkelijk stilte. Het lijkt heel gemakkelijk om nu je telefoon te pakken en te doen alsof je heel druk aan het appen bent, maar doe dit liever niet! Hierdoor geef je het signaal af dat je toegeeft aan die ongemakkelijk stilte. Toch doe ik dit ook wel vaak omdat ik me geen houding weet te geven. Wat je veel beter kunt doen, is een (gemeend) compliment geven. Ook kan je (als je bijvoorbeeld op een feestje bent), zeggen dat je wat drinken gaat halen en vragen of diegene ook nog iets wil drinken. Mocht het gesprek echt niet te redden zijn, dan kan je altijd nog vluchten naar de wc :p

Tijd om te gaan
Soms is het beter om een gesprek af te kappen voordat er een ongemakkelijke stilte ontstaat, tenzij het super gezellig is natuurlijk! Mocht je je naam nog niet verteld hebben, vraag dan hoe diegene heet en stel jezelf ook eventjes voor. Vraag of je hem of haar toe mag voegen op Facebook of (wanneer het erg gezellig is geweest) stel voor om een keertje samen iets te gaan doen.

Dusss… ga naar buiten, spreek mensen aan en praat over dingen die je gemeen hebt.

Succes 🙂

1 reactie op “Nieuwe mensen leren kennen? Ga naar buiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *