Onbaatzuchtigheid, de redder van de mensheid

Naast alle troep en filmpjes over pratende katten die je op Facebook tegen komt, kwam ik dit filmpje tegen en dat maakte stiekem een hele hoop bij mij los. Het gaat over onzelfzuchtigheid, genegenheid en behulpzaamheid. Iets voor een ander doen, zonder iets terug te verwachten, zonder er beter van te worden en zonder na te denken over je status. Ik denk dat zoiets nog maar zelden gebeurt.

In mijn tijd die ik nu in Barcelona ben en die ik afgelopen tijd in Parijs was, is het mij enorm duidelijk geworden dat een metro halen die elke drie minuten komt belangrijker is dan iemand in een rolstoel helpen die vast zit met haar wiel. Sterker nog, het zijn vaak de toeristen, zij die hier zijn voor hun vakantie en geen verplichtingen hebben, die vlug vlug vlug hun metro moesten halen en nog boos waren ook dat ik in de weg stond. De zaken mannen van Parijs daar in tegen zetten hun koffertje neer om mij te helpen en dan hun miste daardoor hun metro.

Hoe komt het toch, dat mensen zo blind zijn geworden voor de ander. Zien ze het echt niet, door hun ‘vrienden’ in hun smartphone? Of willen ze het niet zien? Is het te veel moeite om iemand te helpen? Kopen we liever een shirtje dat we nooit aan doen, dan dat we vijf euro geven aan een zwerver die graat mager is? Zijn we liever stoer voor onze vrienden, dan dat we dat meisje dat van haar fiets viel helpen opstaan? Zitten we lekkerder op onze kont in het zonnetje te genieten, dan dat we eventjes dat oude vrouwtje helpen met haar boodschappen in de auto te tillen? Als je het mij vraag, is de samenleving verrot!

Tegenwoordig gaat het alleen nog maar over rijker, mooier, machtiger en populairder worden. We zien alles als een wedstrijd en wanneer je ook maar een seconden zou blijven staan om iets voor een ander te doen, verliezen we. We lachen liever om dat kleine meisje met die enorme schaafwond op haar knie omdat ze te stom was om recht te kunnen fietsen, dan dat we haar helpen, want op deze manier staan we ‘boven’ haar. Die oude vrouw danken we af voor alle werk die zij verricht heeft, waar wij nu van profiteren. Waarschijnlijk heeft zij de tijd nog meegemaakt dat vrouwen niets mochten bepalen, dat ons land aan stukken gescheurd was na de tweede wereld oorlog en heeft zij ervoor gestreden dat wij nu zo’n mooi land hebben. Nu stoppen we haar weg in een verzorgingstehuis, waar ze wegkwijnt van de eenzaamheid en zich afvraagt hoe haar zoon ook alweer heet. Lekker bedankje!

Die vieze zwerver geven we geen geld. Waarschijnlijk koopt hij er toch alleen maar drank van… Totdat je die lieve oude man leert kennen. Hij heeft zijn baan verloren en daarna zijn huis en heeft nog nooit een stuiver drank uitgegeven, maar omdat hij zo vreselijk moe is van het slapen op een bankje in het slechte weer, ziet hij er wel dronken uit met zijn doffe ogen. De zwerver op de foto hierboven kwamen wij tegen in een zijstraatje van de Ramblas in Barcelona. Hij had een hekel aan bedelen en verzamelde daarom lege frisdrankblikjes om daar asbakjes van te maken. Hij liet ons heel vriendelijk zien hoe hij dat deed en tekende een mooi figuurtje in het midden. Toen we het asbakje kochten voor twee euro, kregen we een geweldig mooie half tandloze glimlach. Kan die man vanavond ook weer eten.

We moeten allemaal eens verder kijken dan de stereotypes, uitspraken van anderen en die onwijs verslavende smartphones. Misschien zien we dan dat al die stomme, domme, saaie en arme mensen op deze wereld een verschrikkelijk mooi verhaal te vertellen hebben. Dat er misschien wel een rede is waarom die mensen zo zijn en dat het geen kwaad kan om een ander te helpen. Als met al geeft het een geweldig gevoel wanneer je iemand helpt. Nee, je wordt er niet rijker, stoerder, beroemder of machtiger van, maar wanneer je het eens probeert, snap je wat ik bedoel 🙂

2 reacties op “Onbaatzuchtigheid, de redder van de mensheid

  1. Heel mooi geschreven, Lauri. Als je iemand geholpen hebt, heb je daar de rest van de dag een goed gevoel Door. Het kost je weinig moeite maar het maakt enorm verschil voor de ander. 🙂 xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *