Flow weekly inspired: Een nieuw begin.

Nieuwe beginnen zijn soms gedwongen, zoals een verhuizing wanneer je klein was of die nieuwe baan nadat je ontslagen bent. Andere nieuwe beginnen maak je zelf. Misschien wil je wel heel graag een nieuw begin maken, maar lukt dat niet door verlangens van je omgeving of omdat je het niet durft. Omdat je denkt dat het je niet lukt of omdat je vermoedt dat het niet mogelijk is. Alles kan, zolang je er maar voor vecht.

Helemaal opnieuw beginnen is soms te eng. Je wilt je vrienden niet kwijt en bent eigenlijk wel blij met je huidige baan. Toch knaagt er iets. Je hunkert naar verandering. Soms zijn het de kleine dingen in het leven die voor de sleur zorgen. Ga eens expres met je andere hand je tanden poetsen. Ga eens eerst eten en dan douchen ’s ochtends. Fiets een keertje op een andere manier naar je werk of ga eens een keer met de fiets wanneer je altijd met de auto gaat. In het begin voelen deze dingen ongemakkelijk, een beetje vreemd en denk je dat het niet veel uitmaakt. Uiteindelijk krijg je er plezier in om dingen expres ‘fout’ te doen en kom je uit je sleur. Een stemmetje in je hoofd probeert je altijd naar het veilige vertrouwde gevoel te sturen, omdat de mens van nature op zoek is naar continuïteit. Negeer dat stemmetje gewoon. Koop wel die gekke broek en doe je haar een keertje anders. Wat ook kan helpen is om je huis anders in te richten. Gooi (of geef) een hoop rotzooi weg. Verf de muren en verschuif je meubels. Wie weet wat voor leuke dingen er uit je huis-husselen komt. Ik weet dat ik altijd veel voldoening haal uit mijn kamer veranderen wanneer ik het idee heb dat ik vast zit in mijn (sleur) wereldje van ziek zijn en niks kunnen doen. Het geeft weer een nieuw iets voor de komende maanden (of soms weken bij mij als het al eerder begint te kriebelen hihi) waar ik van kan genieten en trots op kan zijn, terwijl het helemaal geen geld kost.

Dan heb je nog die kansen die zich één keer in de zoveel tijd voordoen waarmee je leven drastisch verandert. Een nieuwe baan die je aangeboden krijgt, die kennis die vraagt of je met haar mee komt sporten elke dinsdag of dat gave huis wat je eigenlijk net wel net niet kan kopen. Deze kansen doen zich regelmatig voor en het is niet erg als je er een paar laat schieten, maar op een gegeven moment doen kansen zich niet meer voor en zit je vast in je eigen leventje dat eigenlijk te saai begint te worden. Je hoeft niet per direct “JAAA!” te roepen wanneer een kans zich voordoet. Sterker nog; slaap er een nachtje over. Wanneer je slaapt ‘herkauwen’ je hersenen je informatie van overdag en omdat het stuk met directe emoties uitgeschakeld is tijdens de slaap, relativeren je hersenen bepaalde dingen en kan je dus helderder nadenken de volgende dag over die belangrijke keuze en mijn tip: pieker niet te lang over dingen. Soms is het beter om gewoon met ogen dicht in een avontuur te stappen en te kijken waar de weg je brengt. Je kan die kansen die zich voordoen natuurlijk ook beïnvloeden. Bedenk wat je graag zou willen wanneer alles mogelijk is. Zijn die dingen (op kleinere schaal) ook te realiseren? Door te weten wat je wilt vallen kansen je eerder op en speel je er gemakkelijker op in.

Wat doe jij om aan je sleur te ontkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *