Flow weekly inspired: Creativiteit is onmisbaar

Creativiteit. Voor sommige een uitlaatklep, voor anderen een horror woord. Bij de ene lijkt het net alsof ze het ene na het andere idee uit hun mouw schudden, de ander loopt al vast na het woord schilderen. Wat is creativiteit nou precies en hoe word je creatiever?

Creatief zijn betekent niet alleen dat je goed kan schilderen, tekenen of schrijven. Creatief zijn betekent ook een lenige geest hebben; iets van diverse kanten kunnen bekijken en dan een passende oplossing zoeken, dus als je ooit een keertje een goede oplossing voor een lastig probleem hebt bedacht, dan ben je dus creatief. Woorden als “ik ben niet creatief” en “ik kan dat niet” worden dus bij deze niet langer geaccepteerd. Iedereen is vindingrijk en kan dus creatief zijn. Niet alleen omdat het niet waar is dat je iets niet kan, mag je deze woorden niet meer gebruiken. Door dit soort woorden blokkeer je ook je creatieve gedachtestroom waardoor je geen nieuwe ideeën meer krijgt en dus blijft circuleren in de ideeën die je al hebt. Nog een grote blokkeer factor van creativiteit, naast negatief denken, is te perfectionistisch willen zijn.  Juist uit imperfectie ontstaan creatieve ideeën. Niet alles hoeft meteen goed te zijn.

Het magische idee komt niet vaak zomaar uit de lucht vallen. Het ontstaat door experimenteren (oei, ik klink nu net als mijn kunst leraar waar ik zo’n hekel aan heb) en door dingen van anderen te kopiëren van anderen. Alles is al een keertje gedaan, dus het is onmogelijk om een helemaal origineel idee te bedenken. Kijk naar wat anderen voor jou deden en ‘steel’ stukjes van hun concepten. Ben niet bang dat het dan een gehele kopie wordt, want je voegt onbewust altijd iets van jezelf toe. Laat je leiden door andermans inzichten en zie waar het je brengt. Door bekent te raken met verschillende technieken en mogelijkheden legt je brein eerder linken en kom je dus sneller tot oplossingen. Wat ook kan helpen is om eerst gewoon alle ideeën die in je op komen op een blaadje te schrijven zonder daarover te oordelen. Deze ideeën hoeven niet perfect te zijn. Schrijf gewoon ALLES op. Wanneer je na een lange tijd (dus niet na drie ideeën) een hoop ingevingen op papier hebt gezet, kan je kritisch gaan kijken. Welke zijn leuk om uit te werken?

Naast actief bezig zijn met het bedenken van het gouden idee, is het ook belangrijk om eventjes helemaal niet bezig te zijn met je creatieve proces. Ben gewoon eventjes met helemaal niks bezig. Ook niet met dat piepje op je telefoon. Zet hem eventjes helemaal uit. Verveling leidt tot nieuwe inzichten en dat is de rede waarom je soms midden in de nacht of onder de douche een helder inzicht krijgt. Op de momenten dat je niks doet verwerken je hersenen informatie en gaan ze linken leggen. Ook helpt het volgens Stefan Klein om iets te gaan doen waar je blij van wordt, want wanneer je vrolijk bent, maakt je lichaam dopamine aan (of wanneer je lichaam dopamine aanmaakt word je vrolijk, maakt niet uit haha) en daardoor ga je creatiever denken.

Al met al heeft de flow mij weer een hoop nieuwe inzichten gegeven over creativiteit. Wat doe jij wanneer je creatief ‘moet’ zijn?

1 reactie op “Flow weekly inspired: Creativiteit is onmisbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *