De ziekte van lyme, wat is dat dan?

Drie dagen terug heb ik in deze blog verteld dat ik de ziekte van Lyme heb, maar wat is dat nou precies? In deze blog staat wat informatie over de ziekte van Lyme en een link naar een documentaire die dat eigenlijk veel beter uit kan leggen dan ik zelf kan doen.De ziekte van Lyme is een bacterie genaamd Borrelia die je lichaam binnen komt wanneer je door bepaalde teken, muggen, spinnen of vliegen gestoken wordt. De bacterie verspreidt zich via bloedwegen, maar kan ook door zijn spiraalvorm door de wand van de bloedvaten heen en daardoor de rest van je lichaam in.

Wanneer je net besmet bent, ontstaat er vaak een rode kring rond de plaats waar je gebeten bent. Dit is niet altijd het geval, dus het is sowieso slim om eventjes langs de dokter te gaan wanneer je gebeten bent door een teek. Deze fase wordt stadium 1 genoemd en is te bestrijden met 6 weken antibiotica. Wanneer je niet op tijd door hebt dat je besmet bent, begint de bacterie zich door je lichaam te verspreiden. Deze fase heet stadium 2. Wanneer de bacterie al heel lang in je lichaam zit, heb je te maken met stadium 3, chronische Lyme. Hiervoor moet je maanden tot jaren in behandeling. Ik ben waarschijnlijkĀ vier tot vijf jaar geleden besmet geraakt, dus ik heb te maken met chronische Lyme.

Een aantal symptomen zijn; Rode kringen op de plek waar je gebeten bent, haaruitval, koorts, koude rillingen, ernstige vermoeidheid, pijnlijke keel, kortademigheid, buikpijn, verlies van eetlust, veranderde stoelgang, pijn in de borstkas gewrichten en pezen, stijfheid, hoofdpijn, tintelingen of dove plekken, spierkrampen en spasme, verlammingen, slecht zicht, overgevoeligheid voor licht, overgevoeligheid voor geluid, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, stemmingswisselingen, verwardheid, concentratie problemen en vergeetachtigheid. Dit zijn de meest voorkomende symptomen, maar waar je last van hebt, heeft te maken met waar de bacterie geweest is.

Mocht je meer willen weten over de ziekte van Lyme, dan kan je deze documentaire kijken. Hierin wordt een goed beeld gegeven van Chronische Lyme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *