Flow weekly inspired: Niets mis met de stille mens

Een tijdje terug ben ik abonnee geworden van De Flow. Elke week valt er nu een super leuk boekje op de deurmat met elke week een ander mind-style onderwerp. Deze week gaat het over introverte mensen. Mij leek het leuk om elke week samen met jullie het boekje van vorige week door te nemen en te vertellen wat ik geleerd heb over dit onderwerp en hoe ik daarover denk, want als er iets is wat dit boekje doet, dan is het wel je aan het denken zetten. 

Toen ik klein was werd ik door de juffen en meesters altijd stil, verlegen en introvert genoemd. Het was nou niet dat ze zeiden dat het fout was, maar ze vertelden wel dat ik best wat meer zou mogen praten en dat het niet erg is om af en toe haantje de voorste te zijn. Het punt was echter dat mijn gedrag op zich niet heel storend vond. Ja, ik zou best wel wat meer vriendinnetjes gewild hebben om in de pauze mee te spelen, maar ik zou niet het meisje willen zijn waar de juf aan moest vragen of ze eventjes haar mond kon houden. Wanneer ik per ongeluk een keertje gecorrigeerd werd op praten door de les heen, stond het schaamrood op mijn wangen. Ik WILDE niet dat meisje zijn. Ik was tevreden met mijn hard werkende, in de les oplettende, beetje nerdy ik. Hoewel ik erg spontaan over kom op mijn vrienden, ben ik buiten mijn vriendengroep een erg introvert persoon. In nieuwe groepen praat ik weinig. Niet perse omdat ik heel verlegen ben (oké, een beetje dan), maar omdat ik niet zo goed met small talk om kan gaan. Ik houd meer van gesprekken die ergens over gaan. Ik geeft niet zo veel om wat dat meisje op school gezegd had tegen die jongen. Doe mij maar een goed gesprek over je eigen leven. Veel mensen zijn bang om iets persoonlijks te delen. Ik vind dat alleen maar mooi. Je leert elkaar niet echt kennen wanneer je alleen maar over het weer praat. Wanneer je alleen maar in grote groepen bij elkaar komt. Gesprekken één op één, over dingen die belangrijk voor je zijn, dat zijn de gesprekken die ik koester en graag voer. Mijn boeit het eerlijk gezegd geen ene fuck hoe het gaat moet de zus van de tante van je vriendin, want dat vertellen ze alleen om iets te vertellen te hebben en dat vind ik zo zonde aan extraverte mensen. Die willen altijd iets vertellen. Stilte kan ook een prachtig iets zijn.

In de stilte krijg je de beste ideeën, aldus Jolet Plomp en susan Cain in de flow weekly. Je hoeft niet altijd naar buiten om inspiratie op te doen, zoals vaak wordt gezegd wanneer je ergens in vast zit. Het probleem zit vaker in dat je juist bezig bent. Trek jezelf eens terug en zie hoe effectief dat werk.

Vroeger werden introverte mensen als wijs gezien. Ze waren rustig en geduldig en wisten vaak antwoord te geven op belangrijke vraagstukken. Ze namen de tijd om iets precies uit te vogelen en daar kwamen vele mooie creaties uit voort zoals kunst, muziek, theater, maar ook techniek en filosofie. Tegenwoordig ziet men introversie als een negatieve eigenschap en moeten ze zich aanpassen door leuk te zijn, wél mee te gaan naar die verjaardag waar ze eigenlijk geen zin in hebben en gezellig met die vriendinnen te gaan shoppen. Het punt is vaak dat deze mensen dit alleen maar als last zien en liever hun eigen plan trekken. Niet omdat ze verlegen zijn, niet omdat ze niet sociaal zijn, maar omdat je deze mensen geen plezier doet met zulke activiteiten. In de extraverte wereld waarin we nu leven passen de introverte mensen zich vaak aan door “sociaal te doen”, maar dit hoeft niet altijd. Als jij liever eventjes alleen bent, moet die extraverte wereld dat ook maar eens accepteren.

“De meeste problemen van de mens komen voort uit het onvermogen om stil te zijn” – Blaise Pascal

Bij deze quote moest ik toch wel eventjes glimlachen, want ik ken het probleem. Te snel “ja” zeggen op iets, impulsief iets doen of te snel iets eruit flappen wat je beter niet had kunnen zeggen. Bij sommige dingen ben ik heel beheerst, bij de andere ben ik echt een flap uit. Een stapje terug nemen, vragen of je er later op terug mag komen of een time-out nemen voordat je antwoord geeft is helemaal niet erg. Introverte mensen hebben vaak meer tijd nodig om iets te verwerken en nemen vaak eventjes wat tijd om na te denken voordat ze antwoord geven. Dit is helemaal niet erg want wanneer je minder impulsief reageert, zal je jezelf minder snel in de nesten werken. Online communiceren voelt dan ook vaak fijner omdat je dan rustig na kan denken over een antwoord en nog wat laatste dingetjes kan corrigeren voor dat je op “verzenden” drukt. Zo voorkom je situaties waarvan je later denk “stom dat ik dat gezegd heb”, je kan precies overkomen hoe je wilt.

Vroeger was het heel normaal wanneer kinderen drie uur lang op hun kamer een boekje lazen. Ik zelf was daar de meester in. De ouders van nu gaan er dan vaak vanuit dat je je verveelt, te weinig vrienden hebt of niet lekker in je vel zit. Als gevolg daarvan sturen ouders hun kinderen op drie verschillende sportclubjes en daarnaast moeten ze ook nog een instrument leren spelen, want hun lieve kind moet ook wel een beetje creatief en muzikaal zijn. Je wordt echter juist door af en toe helemaal niks te doen je creatief en ontwikkel je je fantasie. Van die twee heb ik nu nog steeds veel profijt en ik ben blij dat ik vroeger niet altijd haantje de voorste was. Daardoor wordt ik nu door de leraren op de middelbare school gezien als een verstandige leerling en ik denk dat die juffrouw die vroeger vertelde dat ik te introvert was toch wel eens terug mag komen op haar visie, want ik heb een gelukkig leven, spreek af met vrienden wanneer ik daar zin in heb, maar kan me concentreren op wat belangrijk is en werk daardoor hartstikke effectief. Ik ben dus trots op mijn introverte kant en ik schaam me dus niet om te zeggen “soms ben ik liever eventjes alleen”

1 reactie op “Flow weekly inspired: Niets mis met de stille mens

  1. Mooi blog Lauri en fijn dat je weer iets op papier hebt gezet.
    En op je lagere school zei ik altijd tegen de leerkrachten van je dat ik juist blij was dat je niet zo’n super aanwezig kind was. En dat je, als het erop aan kwam, je de kaas niet van je brood liet eten.
    Ik ben trots op de dochter die je geworden bent. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *