Welke behandelingen heb ik allemaal geprobeerd

Ik heb al een hele hoop dingen geprobeerd om van de pijn af te komen toen ik nog niet de juiste diagnose had. Jammer genoeg hebben ze bij mij niet allemaal geholpen (dit betekent niet dat dat bij iedereen zo is! Ik had alleen niet de juiste diagnose waardoor sommige behandelingen niet de oplossing waren) en sommige gaven wel verlichting. Ik zet alles eventjes op een rijtje.

Fysiotherapie met massage

Toen ik net klachten begon te krijgen, dachten artsen dat het misschien een blessure was. Daarom schreef de huisarts een verwijsbrief naar een fysio praktijk. Daar heb ik verschillende soorten massages gekregen, die op sommige dagen wel hielpen, maar dat het er echt beter van werd hoor je mij niet zeggen. Je  moet wel bedenken dat dit al zo’n vier jaar terug is en dat ik toen alleen nog maar last had van mijn benen.

Fysiotherapie met oefeningen

Omdat de massage niet zo veel uithaalde, zijn we maar overgestapt op spieren en conditie opbouwen zodat ik hiermee de “klappen” beter op zou kunnen vangen. Dit was echter nog te zwaar in die tijd en ik ging meer achteruit.

Podotherapie

Ojah, ik zit ook bij een podotherapeut. Mijn voeten zijn ingezakt en daar krijg ik speciale steunzolen voor. Die helpen wel heel goed!

Cesartherapie

Omdat fysiotherapie niet hielp, zijn we overgestapt op cesartherapie. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ze daar doen. Ze hebben me gezegd hoe ik het beste kan zitten en lopen zodat mijn lichaam het minst belast wordt, maar verder konden ze me niet helpen. Hiermee bedoel ik niet dat ik niet genoeg resultaat merkte en dan maar stopte, maar dat de therapeuten niet wisten wat ze moesten doen en daarom de behandelingen stop zetten. Conclusie: na drie weken geen cesartherapie meer.

Een half jaartje niks doen

Mijn huisartsen waren er na een jaar nog steeds heilig van overtuigd dat ik me gewoon aanstelde en zij bedachten deze ‘geniale’ therapie. Ik moest gewoon een half jaartje normaal doen en me niet aanstellen. Dus gewoon mee doen met de gym, ook al deed dat pijn. Het kwam er eigenlijk op neer dat ze zeiden dat ik maar wat minder zielig moest gaan doen en me normaal moest gaan gedragen.

Dit is na een half jaar erg fout gegaan en ging mijn gezondheid steeds sneller achteruit.  Toen stuurde de huisarts mij EINDELIJK door naar een kinderarts. Niet dat deze zo geweldig was. Nadat er uit een paar bloedtesten niks was gekomen bedacht hij dat ik dan maar fibromyalgie had en hij wenste me er veel succes mee. Tien minuten later stond ik weer buiten.

Zwemmen in warm water

Toen ik hoorde dat ik fibromyalgie had (misdiagnose achteraf), ben ik bij de reumavereniging gaan warmwaterzwemmen onder begeleiding van fysiotherapeuten. Ik vond dat heel fijn en toen het in de zomer beter ging, werd het zwemmen zo gemakkelijk dat ik me inschreef voor de sportschool en me uitschreef bij het zwemmen. Achteraf ging het alleen zo goed omdat het zomer was en niet omdat mijn lichaam beter werd, want nu gaat het veel slechter en heb ik nog geen voet in die sportschool gezet. BALEN!

Accupunctuur

Dat is dat gedoe met die naaldjes. Hielp op zich redelijk goed, maar ik heb zo’n grote fobie voor naalden dat ik de pijn van mijn lichaam liever had dan de pijn van de naalden, want je wordt dan elke week een uur lang lek geprikt met van die hele pijnlijke naaldjes. Niet dus!

Tens

Opa en oma hadden een tijd geleden een tens apparaat aangeschaft en dat was echt heel fijn. Die heb ik dus aangevraagd bij de verzekering en nu heb ik er een. Een tens apparaat heeft plakkers die je op de plekken van je lichaam plakt waar je spieren vast zitten en dan krijg je kleine stroomstootjes waardoor je lichaam een geluks hormoon aanmaakt en je minder pijn voelt. Daarnaast masseert het je spieren los. Soms moet je er wel een beetje mee oppassen, want je kan er ook hele erge spierpijn van krijgen als je hem te hoog zet. Toch vind ik hem over het algemeen heel fijn en gebruik ik hem op hele slechte dagen waarop mijn hele lichaam vast zit.

Infra rood sauna

Verder heb ik nog een infra rood sauna geprobeerd. Eerst bij een vriendin van oma en toen ik erachter kwam dat die hielp, hebben we die zelf ook eentje aangeschaft. Via marktplaats, best wel goedkoop. Daar zit ik zo’n één keer in de maand in. Één omdat ik het idee heb dat het niet goed is om er met ontstekingen in te gaan, twee omdat ik niet lang stil kan zitten en drie omdat het veel tijd in beslag neemt. Je gaat namelijk eerst een uur in de sauna en dan moet ik douchen. Dat duurt dan ook weer een half uur omdat ik dat niet zo gemakkelijk kan. Daarna duurt het nog eventjes voordat ik afgedroogd en aangekleed ben. Daarom ga ik er niet al te vaak in. Toch vind ik het heel fijn.

Dat was het volgens mij. Ik kan me in ieder geval op het moment niks meer bedenken.

PS. Deze blog schreef ik in 2015, dus in de tussentijd heb ik nog allerlei andere dingen uitgeprobeerd, zeker nu ik erachter ben dat ik de ziekte van Lyme heb, in plaats van fibromyalgie. Wil je meer over mijn huidige behandeling lezen? Klik dan hier!

2 reacties op “Welke behandelingen heb ik allemaal geprobeerd

 1. hoi
  ja het is niet niks.
  zelf heb ik ook veel geprobeert.
  zelf heb ik ook fibromyalgie.
  ik heb een Tactiel Stimulering dat is een onstapnnene aanraakings massage.
  http://www.schooloftouch.nl/
  die de ene keer beter helpt dan de andere keer.
  het heeft bij mij wel lang geduurt voor ik er iets van merkte maar dat kan bij iedereen anders zijn.

  groetjes christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *